Leko: Ravnopravnost hrvatskog naroda unutrašnje pitanje BiH


Leko: Ravnopravnost hrvatskog naroda unutrašnje pitanje BiH

 

Leko: Ravnopravnost hrvatskog naroda unutrašnje pitanje BiH
AGENCIJE – 14.01.2014 13:21

ZAGREB – Pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini je unutrašnje pitanje te države i neće biti riješeno dok svaki od tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata – ne preuzme odgovornost za sebe i cijelu BiH, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Kako je saopštio kabinet predsednika hrvatskog parlamenta, nakon razgovora sa predsejdnikom HDZ BiH Draganom Čovićem, položaj Hrvata u susednoj državi i sprovođenje odluke Evropskog suda u predmetu Sejdić i Finci bile su glavne teme tog susreta.

Leko je naglasio da spovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava ne rješava osnovni problem ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

“Neće biti pravog rješenja dok svaki od konstitutivnih naroda ne bude odgovoran i za sebe i za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Leko istakavši da je način na koji će to pitanje biti riješeno pitanje naroda i građana BiH.

Čović je rekao da je BiH nužno preurediti tako da se obezbjedi ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, a o načinu kako to ostvariti može se razgovarati. “Time bi automatski bio riješen i problem Sejdić-Finci”, dodao je on.

Predsjednik HDZ-a BiH izvjestio je Leku i o preliminarnim rezultatima popisa stanovništva u BiH prema kojima u toj državi živi nešto više od 550.000 Hrvata, odnosno oko 15 posto od ukupnog stanovništva.

Ocijenio je kako taj rezultat pokazuje da se broj Hrvata najviše smanjio u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. “Hrvati su praktično nestali u Republici Srpskoj, a opstali su samo na područjima na kojima su bili politički organizovani”, rekao je Čović.

 On je Leku izvjestio o inicijativi okupljanja svih hrvatskih političkih stranaka u BiH u zajedničku predizbornu koaliciju kroz Hrvatski narodni sabor, čiji je on predsjednik, i da se nada da će se tom savezu priključiti i HDZ 1990. koji peredvodi Martin Raguž.

Leko je rekao kako je za Hrvatsku važno da hrvatske stranke u BiH

postignu minimum saglasnosti oko strateških političkih ciljeva hrvatskoga naroda u BiH, stoji u saopštenju Sabora.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.